5 myter om elkostnader och uppvärmning

30 november 2022

"Det kostar mer pengar!" En energiexpert delar med sig av fem myter om elkostnader och uppvärmning som lurar människor att tro de kan spara pengar.

Det finns massor av råd tillgängliga just nu om hur hushåll kan minska sina energiräkningar, men några välkända tips är "myter" och kommer bara att "kosta dig mer pengar", varnar en energiexpert.

Miljontals hem över hela landet letar efter billiga men enkla sätt att sänka energikostnaderna i ljuset av den fortsatta energikrisen som drabbar Sverige. Många bävar för vinterns rekordhöga elpriser som dagligen passerar smärtgränsen för många. De nya priserna kommer att innebära att ett genomsnittligt hem kommer att betala hundratals, eller tusentals kronor mer per månad i elförbrukning. För att undvika att hushållen betalar mer än de behöver har en energiexpert delat fem värmemyter som alla européer bör undvika för att hålla nere sina energiräkningar i vinter.

Han säger: "Vi tittar alla på sätt att skära ner och spara på våra slantar - inte minst på våra energiräkningar.

"Även om det finns massor av användbara råd där ute om hur du kan minska din elanvändning, finns det några vanliga metoder som inte bara är ineffektiva utan också kan kosta dig mer pengar. För att förhindra att du får en otäck överraskning på din nästa energiräkning, presenterar vi här fem värmemyter som alla svenskar bör vara medvetna om.”

Elektrisk värme och ventilerat golvsystem

Myt 1: Elvärmare är effektivare än centralvärme

Det är en mycket vanlig uppvärmningsmyt att elvärmare är effektivare att driva än centralvärme, men elektrikern varnade för att elvärmare kommer att öka på elräkningen "avsevärt".

"Många har i åratal trott att det är billigare att koppla in en mobil elvärmare än att använda sin vanliga uppvärmning. Även om en elvärmare kan spara pengar på dina uppvärmningskostnader, kommer den att lägga på dina elkostnader avsevärt."

Naturligtvis beror detta på vilken modell av elvärmare du har, till hur mycket det skulle kosta att använda.

"Elvärmare är dock kända för att vara slösaktiga med energi, genom att inte bara skapa värme utan också buller. Detta ljud, som är värdelöst för dig eller mig, drivs av elektricitet som till slut kommer ur din ficka."

Myt 2: Det är billigare att hålla värmen på låg hela dagen istället för att bara slå på den när det behövs

Oavsett situation kommer det alltid att kosta pengar att ha värmen på när du inte är hemma.

Nigel kommenterade denna myt och sa: "Detta är verkligen falskt. Allt du gör är att hålla din värme på under en längre tid. Detta innebär i slutändan att du kommer att få en mycket dyr värmeräkning i slutet av månaden.”

Istället sparar hushållen mer genom att ställa in en timer så att den bara slår på vissa tider, för att se till att deras hus är varmt när de kommer hem.

Experten förklarade: "Genom att bara sätta på värmen när den behövs kommer du att sluta slösa onödig energi och viktigast av allt få en billigare elräkning."

Smart elmätare i hem med ventilerat golv

Myt 3: Smarta elmätare kommer att spara pengar på dina energiräkningar

När de används på egen hand är detta sant. Men idén med en smart mätare är att du kan spåra din energiförbrukning genom att titta på dess realtidsdata.

Det betyder att du kan se hur mycket du använder och var du kan dra ner. Smarta mätare säkerställer också korrekt fakturering, vilket innebär att du är mer sannolikt att debiteras för exakt det du har använt.

Ett tips som har varit populärt bland experter i många år är att installera en smart elmätare i ditt hem. Detta gör att du kan se hur mycket energi du använder och hur mycket det kommer att kosta dig. Men enbart detta sparar inte pengar.

För att en smart mätare ska spara pengar måste du själv göra något. Mätaren kommer att tala om för dig hur mycket energi du använder, vilket sedan ger dig möjlighet att dra ner på eller stänga av värmen eller de elektriska apparaterna som förbrukar mycket el. Att bara köpa en smart elmätare sparar inte pengar direkt.

Myt 4: Eldstäder är ett bra sätt att värma ett hem

Även om detta kan låta förvånande är inte vedeldare alltid ett "effektivt sätt" att hålla hemmen varma. Sedan den mänskliga civilisationen började har vi eldat ved för att hålla oss varma. Även om det är mindre vanligt idag använder vissa människor fortfarande denna metod för att hålla hemmet varmt. En del tror att det är ett effektivt sätt att hålla sig varm under det kalla vädret. Detta är dock en sanning med modifikation.

Eldstäder (som kräver skorsten) kan orsaka värmeförluster i ett hem. Det beror på att kall luft kan komma in via skorstenen och varm luft kan komma ut.

Eldstad

Det här skulle inte vara så illa om du höll elden igång hela dagen och natten, men det är uppenbarligen opraktiskt och dyrt. Kostnaden för ved skulle också uppväga kostnaden för att värma ditt hem med ett värmeelement.

Kakelugnar och spiskassetter är dock bättre alternativ än öppna elstäder. Framförallt kakelugnar och täljstensugnar kan hålla värmen längre vilket förstås är bra. Dock har elpriserna resulterat i att priset för ved också blivit mycket högre än tidigare år.

Myt 5: Om du höjer din värme till den högsta inställningen kommer ditt hus att värmas snabbare

En vanlig missuppfattning är att skruva upp värmen på termostaten till max när köldknäppen slår till. När allt kommer omkring så kommer det att värma upp huset snabbare, eller?

Ett värmeproffs säger: "En av våra första tankar efter att ha kommit hem till ett kallt hem är att skruva upp värmen till max. Även om folk kanske tror att detta kommer att värma upp huset snabbare, är det helt enkelt inte sant. Ditt hus kommer att värmas upp lika snabbt oavsett om termostaten är inställd på 20°C eller 30°C."

"Det kommer faktiskt att sluta med att du slösar pengar eftersom du senare på natten när uppvärmningen har varit på ett tag kan bli för varm och då har du redan använt mycket mer energi än du behövde.”

Tips på bra sätt att spara energi

Lösullisolering i Stockholm

Lösullsisolering i Uppsala

Andra artiklar som kan intressera dig

Vinter, snö och kyla kan oraka fuktproblem. Här kan du läsa om avfuktning i Stockholm.

Åtgärda fuktproblem i Stockholm

Tecken på fuktproblem vid krypgrund

Anledningar till fuktproblem på vinden

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

RING OSS

0200-77 55 77
crossmenu